NIEUWS EN WERK

OP DEZE PAGINA:

De laatste informatie over werkzaamheden, hinder en de ontwikkeling van de maatregelen op de N59 vind je hier. Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief!

SLIMME BANDENPOMPEN BESPAREN 330.000 LITER BRANDSTOF

In drie jaar is ruim 40.000 keer gebruik gemaakt van zes slimme bandenpompen langs de N59. Zo werd ongeveer 330.000 liter brandstof  en ruim één miljoen euro bespaard! Goed voor de portemonnee, maar ook voor de veiligheid duurzaamheid op de N59 dus, maar hoe werkt dat?

Een auto met goed opgepompte banden rijden stiller, hebben een kortere remweg en betere wegligging, en zijn minder vaak betrokken bij ongelukken. De auto rijdt ook zuiniger want het gebruikt 2 tot 5% minder brandstof. Dat leidt weer tot minder CO2-uitstoot en fijnstof in de lucht. De banden zelf gaan langer mee, dat scheelt de automobilist geld en er worden minder microplastics (door bandenslijpsel) geproduceerd.

In 2019 zijn zes slimme bandenpompen geplaatst door het bedrijf Band op Spanning. Dat leidde tot de volgende resultaten (in maart 2022):

  • De bandenpompen zijn 41.361 keer gebruikt.
  • Daarmee is 330.991 liter brandstof en 5.746 banden bespaard.
  • Dat scheelt totaal € 1.032.539, en ongeveer € 25 per gebruik.En 1.080 ton minder CO₂-uitstoot. Ter vergelijking: een vlucht van Amsterdam naar Los Angeles leidt tot ongeveer 1 ton CO₂-uitstoot per persoon.

De slimme bandenpomp werkt op zonne-energie en is gratis te gebruiken. Automobilisten kunnen hiermee snel en eenvoudig hun autobanden op de juiste spanning brengen. Als gebruiker zie je direct hoeveel brandstof en CO2 je bespaart.

Je vindt de slimme bandenpompen bij

  • P+R Den Bommel (AgriSneltank Ooltgensplaat)
  • Jumbo Supermarkt bij winkelcentrum De Stolp te Nieuwerkerk (Schouwen-Duiveland nabij N59)
  • Broodjeszaak Toff, direct bij naast de afslag aan de N59 bij Oosterland Schouwen-Duiveland)
  • Avia Tankstation De Nobelpoort, direct naast afslag N59 bij Zierikzee (Schouwen-Duiveland)
  • Shell Tankstation Legemaate, direct bij afslag N59 bij gemeentehuis Zierikzee (Schouwen-Duiveland)

ECOLOGISCHE CORRIDOR

Een weg staat nooit op zichzelf. Het maakt onderdeel uit van een gebied met karakteristieken en kenmerken. Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland hebben prachtige natuur. Dat wil de N59 behouden en zelfs een impuls aan geven.

Vandaar dat er veel aandacht is om langs de N59 stukjes natuur met elkaar te verbinden, natuur te verbeteren of zelfs nieuwe natuur aan te leggen. Denk dan o.a. aan het aanplanten van bomen om de oorspronkelijke laanbeplanting te herstellen, watergangen toegankelijker te maken (minder hoge taluds), duikers te plaatsen voor kleinere beesten en amfibieën, plaatsen te maken waar insecten voldoende voedsel hebben en het neerzetten van vleermuiskasten.

CIRCULAIRE BIOMASSA

Vaak zien we langs wegen brede grasstroken. Bermen waar gras, bloemen of bijvoorbeeld riet staat. Met aandacht voor de natuur worden de bermen regelmatig gemaaid, ook langs de N59. Het materiaal (bv. gras) kan op hoogwaardige manieren worden verwerkt in producten.  Nu is dat vaak niet het geval, maar de het project N59 wil daar verandering in aanbrengen.

Zo wordt bij de N59 het gras gebruikt om de landbouwgrond te verbeteren. In de Van Pallandtpolder op Goeree-Overflakkee wordt het gemaaide gras als bodemverbeteraar ingezet. Een mooie toepassing, omdat op een klein gebied het gras nu op een natuurlijke manier wordt gebruikt voor gewassen en voedsel. En dan is bijvoorbeeld minder mest nodig voor de grond. Ook wordt het natuurlijk materiaal langs de N59 gebruikt als bouwmateriaal in een monumentaal pand. Denk dan aan plaatmateriaal van geperst gras en riet of isolatiemateriaal. Of dat er papier of inpakmateriaal wordt gemaakt van deze natuurlijke materialen. Mooie circulaire toepassingen die de natuur ons biedt!

UILENPALEN VOORKOMEN GEVAARLIJKE SITUATIES

14 juni 2021

In het voorjaar van 2021 zijn langs de N59 op de Grevelingendam 'rollers' op hectometerpaaltjes geplaatst. Dat is gedaan om met name jonge onervaren kerkuilen te beschermen tegen de gevaren van voorbijrijdend verkeer. Als de dieren op een hectometerpaaltje zitten en willen wegvliegen, worden ze soms door de turbulentie meegezogen. Door de rollers glijden ze van de paaltjes af en zijn ze genoodzaakt uit te wijken naar een verderop geplaatste uitkijkpaal, verder van het asfalt verwijderd en 3 meter hoog.

NIEUWE RIJSTROOKINDELING HELLEGATSPLEIN VERBETERT DOORSTROMING

23 maart 2021

De wegmarkering op het knooppunt Hellegatsplein is in maart 2021 aangepast. Hier komt het verkeer van de A29 en A59 samen op één rijstrook: de N59 richting Goeree-Overflakkee en Zeeland. Met de nieuwe rijstrookindeling ontstaat er meer ruimte voor invoegend verkeer vanaf de A29 en de A59 en wordt een rustiger wegbeeld gecreëerd. Deze maatregel komt de doorstroming en veiligheid op de N59 ten goede.

Een vraag over de N59? Of het laatste nieuws als eerste ontvangen? Stuur een mail naar info@n59vandetoekomst.nl of vul het formulier  in.

 

 

Herindeling Hellegatsplein

Uilenrollen geplaatst - Minder aanrijdingen.

Lees meer over de mobility hub Stellendam

All content © Siteview, 2022. Alle rechten voorbehouden

1280

1050

820

670

450

380