veiligheid doorstroming ecologie duurzaamheid

Bushalte van de toekomst

Bushaltes op Goeree-Overflakkee worden gecombineerd met slimme pakketkluizen. Hier kunnen reizigers ook pakketten afleveren of ophalen.

Aanleiding

Mensen bestellen steeds meer spullen via internet. En die pakketten moeten allemaal worden bezorgd. Dat betekent een grote hoeveelheid bestelbussen en CO2-uitstoot in de dorpen en extra drukte op de weg.

Doel van de maatregel

Het verbeteren van de bereikbaarheid, de verkeersveiligheid en de kwaliteit van de leefomgeving door vermindering van bezorg- en afhaalkilometers.

Aanpak

Sinds het voorjaar van 2020 staat er een slimme pakketkluis op Goeree-Overflakkee bij de R-net halte P+R Den Bommel, langs de N59. Inwoners van het eiland kunnen hier hun internetbestellingen af laten leveren en deze vervolgens ophalen op een moment dat het hen zelf uitkomt.

De wand met pakketkluizen is onderdeel van een innovatieve proef die de provincie Zuid-Holland samen met het bedrijf EVAnet uitvoert op drie locaties in de provincie. Het experiment duurt ongeveer acht maanden. Als blijkt dat de nieuwe service aanslaat onder reizigers wordt het aantal pakketkluizen verder uitgebreid.

Met de komst van meer pakketkluizen worden veel pakketjes straks niet meer aan huis afgeleverd, maar in een pakketkluis bij een bushalte. De ontvanger van het pakket heeft via een QR-code 24 uur per dag, 7 dagen per week toegang tot deze kluis om het pakketje op te halen of om een zending te retourneren. Na uitbreiding van het aantal pakketkluizen scheelt dit naar verwachting zo’n 70% van het verkeer van (pakket)bestelbussen op de wegen en in de kernen van het eiland. Dat is niet alleen veiliger, maar levert bovendien een aanzienlijke CO2-besparing op. Daarmee dragen deze innovatieve bushaltes bij aan de doelen van een veilige en duurzame N59.

Lees ook dit nieuwsbericht en kijk op de website van Goudappel voor meer info.

Vragen Mail ons via info@n59vandetoekomst.nl
Meld u aan voor de nieuwsbrief Naar het formulier